UN BESİN DEĞERİ
100 gram Un besin değerleri aşağıdadır.
KALORİ
PROTEİN
KARBONHİDRAT
YAĞ
335 kcal
11,9 gr.
65,50 gr.
1,80 gr.
UN KALORİ
100 gr un 335 kaloridir.
UN PROTEİN
100 gr un 11,90 gram protein içerir.
UN KARBONHİDRAT
100 gr un 65, gram karbonhidrat içerir.
UN YAĞ
100 gr un 1,8 gram yağ içerir.
BİR SU BARDAĞI UN KAÇ GRAMDIR
Bir su bardağı un, yaklaşık olarak 120-140 gram arasındadır.
BESİN DEĞERİ HESAPLAYICI
Besin değeri tablosunda verilen değerler pişmemiş 100 gr un içindir. 100 gramdan farklı bir miktarın kalori, protein, yağ ve karbonhidrat değerlerini öğrenmek için hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz.
Hesaplayıcıyı kullanmak için miktar kısmına yiyeceğiniz veya besin değerini öğrenmek istediğiniz miktarı yazmalısınız. Örneğin 50 gram un besin değerini öğrenmek için miktar kısmına 50 gram yazmalısınız.
Altında bulunan satıra besin değerini öğrenmek istediğiniz besinin 100 gramının protein, karbonhidrat ve yağ değerini yazmalısınız. Bu değerleri yazdıktan sonra hesaplayıcı ilk girdiğiniz miktarın besin değerlerini otomatik olarak hesaplayacaktır.
Paketli ürünlerin arkasında bulunan besin değeri etiketinde 100 gram için besin değerleri yazmaktadır. Bu besin değerini hesaplayıcıya yazıp, miktar kısmına yiyeceğiniz miktarı yazdığınız zaman paketli ürünlerin besin değerini kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
UN FAYDALARI VE ZARARLARI
Un, tahılın öğütülmesiyle elde edilen bir üründür ve çeşitli yiyeceklerin yapımında kullanılır. Potansiyel faydaları ve zararları şunlardır:
Faydaları:
Karbonhidrat kaynağı: Un, karbonhidratların bir kaynağıdır ve vücut tarafından enerji sağlamak için kullanılır.
Lif kaynağı: Tam tahıllı unlar, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lif ayrıca, tokluk hissi vererek aşırı yeme riskini azaltabilir.
Vitaminler ve mineraller: Bazı un türleri, özellikle tam tahıllı unlar, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Örneğin, tam buğday unu, B vitaminleri, demir ve magnezyum gibi besinler açısından zengindir.
Zararları:
Gluten hassasiyeti: Bazı insanlar glüten hassasiyeti veya çölyak hastalığına sahip olabilirler ve bu kişiler için un tüketimi rahatsızlık veya sindirim problemlerine neden olabilir.
İşlenmiş gıda: Beyaz un işlenmiş bir gıda olduğundan, besin değeri bazı doğal yiyeceklerden daha az olabilir. Ayrıca, işlenmiş unlu gıdalar, şeker ve yağ gibi diğer zararlı bileşenlerle birlikte tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kan şekerini etkileyebilir: İşlenmiş beyaz unlu gıdalar, kan şekerini hızla yükseltebilir ve bu nedenle diyabetik hastaların tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.